Focus 2013
Freek's Focus (1)
Ook in 2013 wil ik regelmatig een levensteken geven. Na de "fratsen" van 2011 en de "flitsen" van 2012 heb ik gekozen voor "Freek's Focus" voor 2013. De herstart in 2009 kwam als een donderslag bij heldere hemel. Ineens was het idee geboren ergens in januari en ik had er veel zin in. De strategie ontstond spontaan. Seizoen 2009 was een aaneenschakeling van impulsen en toevalligheden. Ik genoot van de contacten met sportvrienden die me met "krijgertjes" in het zadel hielpen en ik genoot van de omgang met de jonge duiven. De eerste jaren was er van strategie nauwelijks sprake. Ik scharrelde links en rechts wat jonge duiven op en maakte er het beste van. Aanvankelijk waren het "fratsen". De malste frats was toch wel het vliegprogramma van 2011. Gelukkig keerde men een jaar later terug op aarde en nam ik me voor om er in 2012 een "flitsend" jaar van te maken. Achteraf is me dat redelijk gelukt. Drie kringzeges op rij in combinatie met de "Isendoorncompetitie", dat maakte 2012 zeker flitsend!
Het jaarlijks opscharrelen van jonge duiven is heel bijzonder. Je maakt een soort tombola en je kunt duiven van diverse hokken op waarde schatten. Na vier seizoenen wil je weer iets anders. Ik wil een stap voorwaarts doen en niet een jaarlijkse herhaling van zetten. Stamvorming is het gevleugelde woord voor 2013. De beste duiven van de afgelopen jaargangen hebben we samen gebracht. Asduiven en eersteprijswinnaars. In ons geval maak je van een vreemdelingenlegioen natuurlijk niet een stam. Mijn droom voor de komende jaren is het opzetten van een nieuwe "Garfield-dynastie" en ik hoop Albert mee te krijgen in die droom. Albert beschikt nog over een zoon van de nestzus van "Garfield". Hij was 10 jaar oud toen ik hem in handen kreeg en ik was diep onder de indruk van zijn uitstraling en vitaliteit. In 2011 kweekte Albert er 1 jong uit. "Guus" noemde ik hem. Op Strombeek won hij de 6e prijs tegen 5880 duiven en ik wist genoeg!
In 2012 kreeg onze "Oude Knoedel" opnieuw de kans als twaalfjarige. Hij werd laat gekoppeld en bracht twee prachtige jongen voort, die ik begin mei ophaalde bij Albert. Een kras en een blauwe. De kras was het evenbeeld van "Garfield" en te mooi om waar te zijn. Dat bleek al snel. Toen ik ze voor het eerst los liet, zat de vrouwtjeshavik te broeden. Helaas nam de sperwer de honneurs waar. Buurvrouw Dinie meldde dat er twee opgevreten duiven in haar tuin lagen diezelfde dag nog. Ik ging kijken en vond mijn oogappel, maar stelde vast, dat het op de twee plukplekken om dezelfde duif ging. Het blauwe tegenjong bleef urenlang rondvliegen en was totaal gestresst. Pas twee dagen later slaagde ik erin het blauwtje op de klep te lokken. Ook in 2013 dus slechts 1 jonkie uit onze "Oude Knoedel". Helaas verspeelde ik haar op Breuil le Vert. Ze eindigde echter als 3e asduif bij "Steeds Verder", achter neef "Homer" en de beste jonge duif van comb. Geven. Geen verkeerde dus!
Het allereerste jong uit "Guus" werd "Homer". De beste jonge duif van regio 2 in 2012. Inmiddels is hij omgedoopt tot "Texas Homer" vanwege naamgeefster Susan Nijkamp die voor een jaar een uitwisseling doet in Texas. De tweede ronde leverde de zusjes "Ducky Duck" en "Beyonce" op. Beide duivinnen voldeden en "Ducky" pakte zelfs de eerste prijs in de kring op de openingsvlucht. Uit de "Oude Knoedel" testte ik dus welgeteld 2 kinderen en 3 kleinkinderen en alle 5 slaagden ze voor hun examen! Een ongelooflijk rendement!
Komend jaar proberen we opnieuw te fokken uit onze inmiddels dertienjarige "Oude Knoedel". Misschien wordt het niets. Gelukkig hebben we zijn zoon "Guus" en zijn kleinkinderen en met deze duiven willen we onze "Garfield-dynastie" nieuw leven in blazen. Natuurlijk ben ik chauvinistisch. "Garfield" stelde me in 1997 nooit teleur met 11 op 11. Daaronder vier zuivere eerste prijzen (in groot verband 1e, 1e, 1e en 3e). Ook zijn nestzus was met 9 op 9 een echte. Zij werd 1e duifkampioen bij "Steeds Verder" in 1997. De "Oude Knoedel" is een oomzegger van de wereldkampioen en hij heeft zijn talent dus niet van een vreemde! Natuurlijk kijk je om je heen om "passtukjes" te zoeken bij deze lijn. Ver hoefden we niet te zoeken. "No Limit" (1e WHZB en 1e TBOTB) van Joke & Martin Geven is een verre verwant. Ook de asduif van de GOU 2012, afkomstig van Jan de Ruiter, heeft raakvlakken in de pedigree. We hebben die "passtukjes" aangeschaft en proberen op die manier gericht te fokken. Natuurlijk is niet elk schot raak. We zullen ongetwijfeld veel "simpele graaneters" fokken en slechts sporadisch een topper. We hebben echter een strategie en dat is al heel wat. De komende weken hangt er veel van de kweekkunst van Albert af. De kweekkoppels zijn in grote lijnen bekend. We hebben nogal wat laatjes en begeven ons al enige weken op de transfermarkt om de laatste "passtukjes" te zoeken. Veilingsites zijn er in overvloed en het is een sport om hier de krenten uit de pap te vissen voor een betaalbare prijs!
Met koppelen beginnen we de tweede helft van februari. Dat komt goed uit omwille van de rijpheid van de laatjes. Vooraf de duiven vertroetelen met allerhande natuurlijke voedingsstoffen is erg belangrijk. Onlangs belde Jan Onstenk uit Loenen. Jan vertelde, dat hij een trouw lezer is van mijn stukjes en zelf ook aanhanger is van de natuurlijke methode. Hij noemde enkele gewassen waarmee hij zelf succesvol experimenteerde en ik zal daar in een volgende "Focus" zeker op terugkomen.
In mijn vlieghok probeer ik de adviezen van Willem Mulder door te voeren. Hij vertelde over isolatie met dupanelpanelen en ik heb zijn adviezen in de praktijk gebracht in de afdelingen 3,4,5 en 6.Aan hok 1 en 2 heb ik niets veranderd. Nu kan ik vergelijken of de veranderingen ook verbeteringen zijn en leg ik niet alle eieren in 1 en dezelfde schaal! Onder de golfplaten heb ik de panelen bevestigd. Alleen aan de achterzijde heb ik een strook van ongeveer 12 centimeter open gelaten voor de ventilatie. Het plafond heeft in het midden eveneens een opening van 12 centimeter en ligt verder helemaal dicht. Dit is niet conform de adviezen van Willem, maar soms ben ik eigenwijs. Wel overweeg ik om enkele openingen te maken middels schuiven. Daar komt dik gaas boven, want in mijn achterhoofd heb ik de steenmarter!!!Verder wil ik het hok net als vorig jaar witten. Alle zitplaatsen zijn al verwijderd. Ik wacht op beter weer! Op de vloer komt weer scherp zand. Het huidige zand wordt binnenkort gezeefd en daarover komt een verse laag van ongeveer 5 centimeter.
Stamvorming wordt dus het credo voor 2013. Daarvoor benutten we ons eigen "kweekhok". Alleen op deze manier komen we achter de waarde van onze beoogde "kweekkoppels". Om die reden is er dus weinig ruimte voor "testduiven" van derden. Enerzijds jammer, maar je kunt niet alles hebben in het leven. Een bewuste strategie, die mogelijk ook de gezondheid van onze jongen ten goede komt. Gelukkig zitten Albert en ik doorgaans op dezelfde golflengte. Er is dus een gezamenlijke focus op het nieuwe kweek- en vliegseizoen. We proberen elkaar scherp te houden en de focus gericht te houden op wat we voor ogen hebben.
Kies een strategie, hou de focus en probeer het voor jezelf en anderen leuk te houden, ook als het tegen zit. Succes!